Zasvojenost z računalnikom

24. 11. 2015 - Čas na računalniku je treba nadzorovati

Po raziskavah sodeč skoraj tretjina mladostnikov ob zaslonih, računalniških in televizijskih, preživi vsak dan vsaj dve uri.  Računalnik in splet sta vira številnih informacij in zabave, zavedati pa se moramo, da lahko hitro postaneta tudi naša sovražnika.

Igranje igric na računalniku ali telefonu je poceni razvedrilo in priljubljen način zabave. Težave nastopijo, ker se igralci pogosto ne zavedajo, kdaj prestopijo mejo med igranjem zgolj za sprostitev in stanjem, ko so od igranja iger odvisni.

Prvi znaki odvisnosti
Ko te igranje igric zasvoji čez razumne meje, se začneš obnašati asocialno – to pomeni, da se ne družiš več toliko s prijatelji v resničnem življenju, prosti čas raje preživiš ob igranju in druženju z drugimi soigralci v svetu iger. Vse manj pogosto se ukvarjaš s športom in gibanjem na prostem.
Ker čas, ki bi ga lahko namenil učenju, porabiš za igranje igric, so tvoje ocene v šoli nižje od siceršnjih. Tvoje misli so vedno pri igrici – tudi takrat, ko je ne igraš. In čeprav si se odločil, da nekaj časa ne boš posvetil igranju, obljube ne moreš držati.


Med igranjem igrice si tako zatopljen, da pozabiš na čas, včasih izpuščaš obroke ali manj spiš. Igranju želiš posvetiti še več časa. Kmalu izgubiš nadzor nad tem, katere so prednostne dejavnosti in koliko časa jim posvečaš. Odvisniki od igranja igric pogosto lažejo prijateljem in družini o času, preživetem pred računalnikom ali telefonom.
Ko ti starši prepovedo igranje igric, postaneš razdražljiv in nasilen, ne moreš se zbrati, bojiš se, da bo kaj narobe s tvojim likom v igrici. Pogosta je tudi velika utrujenost – ko prenehaš igrati, bi samo spal in spal.

Čezmerno igranje vodi v smrt
Zaradi čezmernega igranja računalniških iger pride do izčrpanosti, ta pa vodi v smrt. Znanih je več smrtnih primerov. Na Kitajskem sta umrla dva človeka: neimenovani moški je umrl po treh dneh igranja, Šu Jan pa je umrl po več kot 15-dnevnem igranju spletne igre. Južnokorejec Le Seung Seop je umrl po tem, ko je igro Starcraft neprekinjeno igral več kot 50 ur.

Kam po pomoč?
Če opaziš katere izmed naštetih znakov, poskušaj najprej sam omejiti igranje igric. Če ti to kljub trudu ne uspe, se zaupaj prijateljem ali staršem. Lahko pa se obrneš tudi na strokovnjake, ki ti bodo znali pomagati. Nasvet lahko poiščeš na strani safe.si ali pokličeš Telefon za otroke in mladostnike na št. 116 111.

PV