Slovenija bo na Hrvaško vračala nekatere prebežnike

19. 11. 2015

Slovenija bo na Hrvaško vračala prebežnike, ki ne prihajajo iz držav, kjer divjajo oboroženi spopadi, in jim v našo državo ne bo več dovolila vstopiti. Ti ljudje si v države na severu Evrope želijo zaradi ekonomskih razlogov, torej da bi bolje zaslužili. Največ jih je iz Maroka, Alžirije in Albanije. Odločitev so uradno sporočili tudi hrvaškim oblastem.

Slovenska policija je Hrvaški v sredo poskušala vrniti skupino okoli 160 Maročanov, ki so se po besedah državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boštjana Šefica izkazali za klasične ekonomske migrante. Ker je Hrvaška to zavrnila, bodo ti Maročani ostali v migracijskem toku. Šefic je dodal, da Slovenija ne vrača vseh ekonomskih migrantov.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes povedal, da so zavrnili slovensko zahtevo za vračanje skupin ekonomskih migrantov. Napovedal je, da se bodo o vsem pogovarjali na popoldanski videokonferenci držav, ki so na balkanski begunski poti, dodal pa je še, da bo tudi Hrvaška poostrila pogoje za vstop oseb iz držav, v katerih ni vojne.

Srbija je medtem objavila, da je zaprla svoje meje za ljudi, ki ne prihajajo z območij, na katerih potekajo vojne. Spremljali naj bi zgolj begunce iz Sirije, Iraka in Afganistana.

PV