Stavka

19. 11. 2015

Ko skupina ljudi preneha delati, se poveže in upre, pravimo, da stavka. S prekinitvijo dela se delavci borijo za višje plače in boljše delovne razmere. Prva znana stavka je bila v 12. stoletju pred našim štetjem v Egiptu, v Sloveniji pa so prvič stavkali leta 1987.

Vrste stavk
Stavk je več vrst. Z delavsko se na primer delavci borijo za svoje pravice. Z opozorilnimi stavkami delavci dajo vedeti, da bodo stavkali, če ne bodo dosegli svojih ciljev. Gladovna stavka je stavka, ko stavkajoči na krivico opozarja tako, da ne jé. Zakonita stavka je skladna z zakonom. V Sloveniji z zakonom o stavki, v katerem na primer piše, da morajo delavci stavko napovedati vsaj pet dni vnaprej in da se morajo najprej na druge načine potruditi, da je ne bi bilo. Če se teh pravil ne držijo, je stavka nezakonita.

Zgodovina stavk
Prva znana stavka je bila v 12. stoletju pred našim štetjem v Egiptu. Takratni delavci so pod vodstvom Ramzesa III. med gradnjo nekropole prenehali delati, dokler niso dobili boljšega plačila. Takšna ustavitev dela je bila za tisti čas nedopustna.

Pravico do stavke so prvi zagotovili v Mehiki leta 1917.

Največji val stavk se je lzgodil eta 1937 v Ameriki. Takrat je bilo po vsej državi kar 4740 stavk.

Prva stavka v Sloveniji je bila leta 1987, ko so pod vodstvom Franceta Tomšiča stavkajoči izrazili nestrinjanje s takratnim političnim sistemom.

Stavke organizirajo tudi sindikati
Sindikati svoje cilje dosegajo s pomočjo kolektivnega pogajanja (katerega rezultat je kolektivna pogodba) ter z uradno (napovedano) ali neuradno (divjo) stavko. Če predstavniki sindikatov in vodje podjetij ne morejo skleniti dogovora, lahko sindikat organizira stavko. Na ta način medije in javnost opozori na nepravilnosti, ki se dogajajo v podjetju. Stavke nekaterih kadrov, kot je policija, so omejene.

PV


Sindikat je množična organizacija zaposlenih, katere cilj je zaščita zaposlenih. Več v Infomatu.