Poskus pobega pingvinov

18. 11. 2015 - Ni se izšlo po načrtih

Pingvini iz danskega živalskega vrta so se očitno naveličali ujetništva, zato so pobegnili. A na svobodo se jim žal ni uspelo prebiti. Pingvinji beg, ki ga je opazil oskrbnik, je že postal prava uspešnica. Na Youtube si ga je pogledalo že več kot milijon ljudi.

Oskrbnik v živalskem vrtu Odense ji je izsledil po stopinjah, ki so jih pingvini pustili za seboj. Poskus pobega je posnel, v živalskem vrtu pa so pri objavi posnetka zapisali, da so si pingvini očitno pogledali znan animirani film Pingvini z Madagaskarja in si tudi sami želeli pustolovščin.

Posnetek ima v tednu dni več kot 1,2 milijona ogledov.

Ptice, ki ne letijo, imajo pa plavalno kožico
Pingvini so vodne, neleteče ptice, ki živijo izključno na južni polobli. Ravnotežje na kopnem lovijo s kratkim, čvrstim repom. Med prsti na nogah imajo plavalno kožico. Pri hoji prenašajo celotno težo telesa z enega podplata na drugega, zaradi česar se pri hoji zibljejo. Na snegu ali ledu se lahko dričajo po trebuhu, naprej pa se poganjajo z nogami in perutmi. Pred mrazom jih ščiti gosto perje in debela plast podkožne maščobe. V vodi pa jih pred izgubo toplote dodatno ščiti še debela plast nepremočljivih naoljenih peres. So izvrstni plavalci in potapljači, ki lahko dosežejo globino do 20 metrov. Pingvini so kratkovidni, zato zunaj vode ne vidijo dobro. Najmanjši, pritlikavi pingvin zraste do višine 30 cm in med tem, ko največji, cesarski pingvin lahko zraste celo do višine 160 cm. Poznamo sedemnajst različnih vrst pingvinov.

PV


Nekatere vrste pingvinov ne občutijo posledic globalnega segrevanja. Kraljevski in rumenonogi pingvini se namreč kljub gneči na Antarktiki počutijo odlično.