Po terorističnem napadu v Parizu

16. 11. 2015 - Islamska država napadla

Minuli teden je teroristična skupina Islamska država ali ISIS izvedla več napadov. V Evropi je najbolj odmeval petkov napad v glavnem mestu Francije, Parizu. Umrlo je 129 ljudi, veliko je ranjenih. Zato so se danes opoldne žrtvam poklonili z minuto molka.

Francijo so pretresli doslej najhujši teroristični napadi, v katerih je v noči na soboto umrlo 129 ljudi, okoli 350 pa je bilo ranjenih. Napadi so potekal na šestih prizoriščih v Parizu, največ smrtnih žrtev pa je terjal napad na klub Bataclan.

Evropa sočustvuje z žrtvami napadov, ki so se zgodili na krajih, kjer se zbirajo mladi. Nekateri menijo, da so napadalci z izbiro krajev napada želeli sporočiti, da se ne strinjajo z zahodnim načinom življenja. Napadli so namreč lokale, v katerih točijo alkohol, žrtve pa so bili še obiskovalci rokovskega koncerta in nogometne tekme, na kateri je bil navzoč tudi francoski predsednik Hollande.

Izredne razmere
Francoski predsednik Francois Hollande je razglasil izredne razmere, prvič po koncu druge svetovne vojne. To pomeni, da zdaj v Franciji veljajo posebna pravila, ki zagotavljajo večjo varnost, policistom pa omogočajo nemoteno preiskavo o tem, kako se je napad zgodil in kdo vse je bil vanj vpleten. Na pariške ulice so poslali več tisoč policistov in vojakov, okrepili so nadzor na meji in začasno zaprli številne kraje, kjer se zbirajo množice, med njimi Eifflov stolp, ki pa so v večernih urah že odprli. Z mednarodno tiralico iščejo še enega pobeglega domnevnega napadalca.

Politični vrh išče rešitve za boj proti terorizmu
O dogajanju v Parizu in o tem, kako poskrbeti za varnost, so danes razpravljali tudi voditelji najrazvitejših držav skupine G20 v Turčiji in zunanji ministri Evropske unije v Bruslju.

Minuta tišine v spomin na mrtve
Danes so se v Parizu poklonili žrtvam petkovega terorističnega napada. K minuti molka so vse Evropejce pozvale tudi ustanove Evropske unije, tako da je bila tišina tudi v našem državnem zboru. Na francoskih veleposlaništvih po svetu so odprte žalne knjige. Takšna je tudi v Ljubljani in vanjo se je že vpisal predsednik države.

Za napadi stoji ISIS
Odgovornost za teroristične napade je prevzela Islamska država. Islamska država v resnici ni država, ampak teroristična skupina, ki ima približno 30 tisoč pripadnikov. Ti poskušajo svoje cilje doseči z nasiljem, zaradi česar je umrlo že na tisoče ljudi. Cilj te teroristične skupine je ustanoviti državo, v kateri bi vzpostavili svoj red in zelo stroga pravila. Kdor teh pravil ne bi upošteval, bi ga ubili.

PVKako ravnati, če nas novice prestrašijo?