Likovna terapija

12. 11. 2015 - Terapevtski učinek

Vsak izmed nas ima kdaj slab dan, to je dan, ko se ne počuti najbolje. A nekatere stiske in žalosti ne minejo niti ob poslušanju glasne glasbe niti ne preidejo same od sebe. Takrat se je dobro s kom pogovoriti. Nekatere terapije pri strokovnjakih vključujejo tudi umetniško izražanje, zato se imenujejo ‒ likovne terapije. Te osebam s težavami pomagajo, da se odprejo in spregovorijo. Ker znanje ni nikoli odveč, so terapijo preizkusili učenci iz Osnovne šole Spodnja Šiška.

Likovna terapija je primerna za vsakogar, predvsem pa za tiste, ki o svojih težavah ne znajo spregovoriti na glas oziroma jim je to pretežko. Zato je pogosto zelo primerna za otroke in mlade, ki se prek risanja sprostijo in terapevtu potem lažje zaupajo svoje  težave. Terapija poteka v skupini ali samo s terapevtko.

Ustvarjanje pa ni namenjeno le tistim, ki imajo težave, pomaga lahko vsakomur. Sprostitev, ki jo prinese ustvarjanje, pri likovni terapiji hitro pokaže svoj dobrodejni vpliv.

PV

Če imaš vprašanje, na katerega nisi dobil odgovora, lahko pokličeš Tom telefon - telefon za otroke in mladostnike na številki 116 111. Letno na TOM telefonu prejmejo 30 tisoč klicev mladih, ki strokovnjake pokličejo, ker ne najdejo nikogar, ki bi mu lahko zaupali, jih se sram deliti težavo s prijatelji ali pa se bojijo, da jih starši ne bi razumeli. Svetovanje na TOM telefon je anonimno in zaupno, vsak dan od 12.00 do 20.00 ure, tudi ob sobotah in nedeljah. Nasvet pa lahko poiščete tudi na spletnem informacijskem E-TOM.