Rešena želva

4. 11. 2015

Želva kareta, ki so jo našli mladi jadralci, je na zdravljenju v piranskem akvariju.


Tam so ji z oklepa odstranili zajedavce, jo nahranili in ji dali vitamine. Ko si bo opomogla, jo bodo vrnili v morje.

V primerjavi z drugimi morskimi želvami ima glavata kareta veliko glavo in močne čeljusti, s katerimi drobi oklepe jastogov in rakovic. Želvino telo obdaja oklep iz kostnih plošč in roženih ščitov. Na zgornji strani je obokan, spodaj pa sploščen. Želve so tako na varnem. Oba dela oklepa ob strani povezuje mehek ali okostenel mostič. Ta je odvisen od vrste želve. Skozi sprednjo odprtino želva moli svoj dolg, gibljiv vrat z majhno glavo in sprednjimi nogami, zadaj pa zadnje noge in kratek rep.

Večina želv ima na zunanjih delih telesa močne rožene luske. Kadar se v nevarnosti povlečejo v svoj oklep, ti ščiti zaprejo odprtine od znotraj. Zaradi okornih nog tečejo počasi, v vodi pa so zelo hitre. Če vidimo želvo na kopnem, je to najbrž samička, ki je prišla izleč jajca. Želvaki naj bi namreč vse svoje življenje preživeli v vodi.

Želve se prehranjujejo z morskimi živalmi različnih vrst in tudi z rastlinami. Zanimivo je, da sploh nimajo zob. Na čeljustih imajo ostre rožene tulce, s katerimi raztrgajo večji plen. Na kopnem zelo spretno razkosajo rastlinske dele, v vodi pa živalski plen. Prehranjujejo se tudi z meduzami. Zaradi onesnaževanja želve mimogrede pojedo tudi kakšno vrečko, ki plava v vodi. Zato se lahko tudi zadušijo.

RK

Želve so sicer mnogo počasnejše od psov, a Sheldon je vseeno poskušal uloviti Dolly.