Še več vode v našem osončju

29. 10. 2015

Vesoljska agencija Nasa je s sondo Cassini zaznala izbruhe pare, ki uhajajo iz razpok na površini južnega pola Saturnove lune po imenu Enkelad.


Ti dokazujejo, da je pod ledeno skorjo okoli deset kilometrov globok ocean z organskimi snovmi. Prav zato raziskujejo, ali na ledeni luni, kot ji tudi pravijo, morda obstajajo preproste oblike življenja. Sonda Cassini je na Enkeladu med drugim zaznala zelo dejavne gejzirje, kar pomeni, da je Saturnova luna eno od štirih znanih ognjeniško dejavnih nebesnih teles v našem osončju; poleg Jupitrove lune Io, Neptunove lune Triton in seveda Zemlje. Tudi zato je Enkelad eno najrazburljivejših nebesnih teles za iskanje življenja v našem osončju.

Mit o Enkeladu
V grški mitologiji je bil Enkelad eden od Titanov, sin Gaje (Zemlja) in Urana (Nebo). Titani so se borili z Zevsom in drugimi grškimi bogovi za prevlado v vesolju, a so bitko izgubili. Enkelad naj bi bil, podobno kot preostali Titani, pokopan pod vulkanom. Ljudsko izročilo je tako izbruhe vulkana Etne pojasnjevalo kot Enkeladovo premikanje pod površjem Zemlje.

RK

Tekoča in slana voda pa naj bi se nahajal tudi na Marsu.
Na Marsu pa so tudi vrtali, da bi ugotovili, ali je na njem obstajala možnost za življenje.