Svetovno nogometno prvenstvo: ali je vse pripravljeno ali ne?

8. 5. 2014

Še mesec dni nas loči do svetovnega nogometnega prvenstva, ki bo letos v Južni Ameriki, v Braziliji. Čeprav je Brazilija že pred sedmimi leti izvedela, da bo tu potekalo svetovno prvenstvo, še zdaj ni vse nared in težav je še veliko.

Brazilija je največja južnoameriška država, z zelo dolgo zgodovina nogometa. Tekme za svetovno prvenstvo bodo potekale v 12 mestih, a vsa prizorišča še niso čisto nared. Kljub temu, da Brazilija nameni veliko denarja za pripravo na športne prireditve in za gradnjo nogometnih stadionov ter drugih objektov, pa še vedno ni dokončan stadion v Sao Paulu, kjer naj bi potekala prva tekma prvenstva med Brazilijo in Hrvaško. Organizatorji pravijo, da bo stadion nared tik pred prvenstvom. 

Zaradi priprav na velik športni dogodek trpijo tudi prebivalci. Že res, da ima svetovno prvenstvo za mnoge Brazilce prav poseben pomen, a za revne prebivalce je to velika težava. Zaradi športnega dogodka so se zvišale cene hiš in stanovanj in revni ljudje ne morejo več plačevati najemnin. Zato so ostali brez domov. Da bi opozorili, kaj se jim dogaja, so se zbrali na enem mestu in okoli 2500 družin je s šotori zasedlo ozemlje v bližini stadiona, kjer bo potekalo odprtje nogometnega spektakla. Protestirali bodo vse dokler vlada ne priskrbi dovolj stanovanj po ceni, ki jo revni Brazilci še lahko plačujejo.