Redki posnetki snežnih leopardov

24. 10. 2015 - Ogrožena vrsta

Svetovni sklad za naravo (WWF) je objavil redke posnetke snežnih leopardov v divjini. Ti so že zdaj na seznamu ogroženih živalskih vrst, predstavniki omenjenega sklada pa opozarjajo, da jim grozi izumrtje, če ne bomo ustavili podnebnih sprememb. Naravno okolje teh velikih mačk se namreč vse bolj krči.

Snežni leopardi so mojstri prikrivanja, zato jih redko vidimo, še manjkrat pa jih posnamemo. Pravijo jim tudi duhovi gora. WWF je leopardjo mamo z mladičema s skrito kamero posnel na območju naravnega parka Kangčendzenga v Nepalu. Posneli so jo že decembra lani, a so jo takrat spremljali trije mladiči. Praviloma v ostrih himalajskih razmerah preživi le najmočnejši mladič.

Snežni leopard je srednje velika mačka, ki izvira z gorskih območij osrednje Azije. V primerjavi z drugimi velikimi mačkami so snežni leopardi nekoliko manjši. Običajno tehtajo med 27 in 55 kg, včasih pa velik samec doseže celo 75 kg, medtem ko majhna samica lahko tehta celo manj kot 25 kg. Imajo relativno kratko telo, ki od glave do repa meri od 75 do 130 cm. Vendar pa imajo precej dolg rep, od 80 do 100 cm, ki jim pomaga pri lovljenju ravnotežja. Noge imajo prav tako kratke. Kožuh snežnih leopardov je dolg in gost, osnovna barva pa sega od dimno sive do rumenkaste, z belkastimi lisami na spodnjem delu. Imajo temno sive do črne odprte rozete z majhnimi pikami enake barve na glavi, nogah in repu. Oči so svetlo zelene ali sive barve. Snežni leopardi znajo pihati, mijavkati, piskati in jokati ter spuščajo zvok, ki je podoben pisku lokomotive.

Živijo na težko dostopnih visokogorskih območjih, med 3350 in 6700 metri nadmorske višine, v dvanajstih državah osrednje Azije (Afganistan, Butan, Kitajska, Indija, Kazahstan, Kirgizistan, Mongolija, Nepal, Pakistan, Rusija, Tadžikistan in Uzbekistan).

V divjini po podatkih Svetovnega sklada za naravo živi le še 4000 teh mačk. Izginjajo predvsem zaradi krčenja njihovega naravnega okolja, divjega lova in domačinov, ki leoparde pobijajo, saj ti zaradi pomanjkanja običajnega plena v divjini napadajo domače živali. Dodatnih 600 do 700 snežnih leopardov je še v živalskih vrtovih po vsem svetu.

PV