Zvezdica Zaspanka praznuje 60 let

24. 10. 2015 - Zgodbo pozna vsak slovenski otrok

Na včerajšnji dan pred 60 leti so na Marionetnem odru ljubljanskega lutkovnega gledališča premierno uprizorili Zvezdico Zaspanko Franeta Milčinskega - Ježka. Danes je Zvezdica Zaspanka ena najbolj priljubljenih predstav, ki je zabavala že generacije otrok.

Kdo je Zvezdica Zaspanka
Pravljico je napisal Frane Milčinski - Ježek, govori pa o Zvezdici Zaspanki, najmlajši zvezdi na nebu, ki pogosto zaspi in zamudi v službo, s tem pa povzroča težave na Zemlji. Ko se nekega dne to znova zgodi, jo boter Mesec za kazen pošlje na Zemljo. Na nebo se bo lahko vrnila, ko bo dokazala, da je dovolj pametna. Med iskanjem prenočišča sreča sladoledarja, črnca, požiralca ognja ter zvezdogleda, ki ji v zameno za zlat las dovoli skozi teleskop pogledati v nebo. Po mestu se  potika tudi razbojnik Ceferin, ki izve, da ima deklica zlate lase, zato ji ponudi prenočišče. Zaspanka ga pred spanjem nauči napisati besedo LJUBA. Ko groznemu razbojniku Ceferinu, ki se hoče polastiti bogastva njenih zlatih las, zavoljo njene nedolžne dobrote prične biti srce namesto kamna, jo komet Repatec odpelje nazaj na nebo. Nauk zgodbe je, da z dobroto, čistim srcem in ljubeznijo lahko premagamo zlo.

Zvezdica Zaspanka je edina slovenska lutka v Moskvi …
Zvezdica Zaspanka je edina slovenska lutka, ki jo hrani znameniti lutkovni muzej Sergeja Obrazcova v Moskvi. Leta 1957 si je Sergej Obrazcov v Ljubljani z navdušenjem ogledal predstavo, in čeprav to sicer ni bilo v navadi, so mu izdelali dvojnico lutke, ki je še danes razstavljena v tem muzeju.

… in edina, ki je preživela požar
Dvojnica Zvezdice Zaspanke je tudi edina, ki je preživela požar, ki je v lutkovni delavnici izbruhnil leta 1972. Takrat so zgorele lutke in scenografija dveh predstav, Sinje ptice Franceta Miheliča in Zvezdice Zaspanke. Kasneje so na podlagi videoposnetkov in skic znova izdelali preostale lutke in scenografijo.

Radijska igra, film, knjige in še kaj …
Zaspanka je prva slovenska radijska igra za otroke. Prvič so jo predvajali leta 1952. Leta 1965 so posneli tudi film. Delo ostaja ena najuspešnejših slovenskih pravljic ter radijskih in lutkovnih iger za otroke.

PV