Rimljani na slovenskih tleh

8. 5. 2014

Pred več kot 2000 leti so v naših krajih vladali Rimljani in tu ustanovili mnoga mesta: Celeia, Norik, Poetovio, Emona. Saj poznate ta imena iz šole, a ne?

Slovensko ozemlje je bilo za rimsko državo pomembno predvsem zato, ker so preko naše dežela vodile glavne poti v Italijo ter naprej na Vzhod. V naše kraje so Rimljani prišli preko mesta Akvileja, ki ga danes poznamo kot Oglej. Večji del našega ozemlja pa so Rimljani osvojili v času cesarja Avgusta, ki je ustanovil tudi prvo rimsko mestno naselbino na slovenskem ozemlju, Emono (današnja Ljubljana). Kasneje so mestne pravice pridobili še Celeia (Celje), Noviodunum (Drnovo pri Krškem) in Poetovio (Ptuj). Pomembna trgovska središča pa so postala Castra (Ajdovščina) Ad Pirum (Hrušica na Notranjskem) in Atrans (Trojane).

Letos v prestolnici, v Ljubljani, praznujemo kar 2000 let od njene ustanovitve. V ljubljanskem Mestnem muzeju so zato pripravili poseben sprehod po mestu. Na rimsko obarvanem popotovanju smo se pridružili učencem Osnovne šole Škofljica. Kako smo se imeli, preverite v posnetku!