Ko nosiš čevlje številka 59

18. 10. 2015 - Mladenič s stopali, ki merijo kar 40 centimetrov

20-letni Venezuelec Jeison Rodriguez je Zemljan z uradno največjimi stopali na svetu. Njegovo desno stopalo meri 40,1 centimetra, kar pomeni, da nosi obutev številka 59.

Do desetega leta rasel normalno, potem pa …
Jeison je bil do desetega leta čisto običajen fantič, nato pa so njegova stopala začela nenavadno hitro rasti. V manj kot letu dni mu je noga toliko zrasla, da je namesto obutve številka 38 potreboval številko 44. Takrat so ga vrstniki začeli zbadati in se iz njega norčevati.

Ima največje stopalo na svetu
Uradno so Jeisonovo stopalo pred dnevi izmerili predstavniki Guinnessove knjige rekordov, s tem pa je mladenič uradno postal človek z največjimi stopali na svetu. Zdaj, pri 20 letih, je visok 2,20 metra, njegovi stopali pa merita 40,1 oziroma 39,6 centimetra. Venezuelec je rekord največjih stopal na svetu prevzel turškemu kmetu Sultanu Kosenu, ki z višino 2,51 metra velja tudi za najvišjega človeka na svetu. Kosen nosi čevlje številka 57.

Pretirana rast zaradi bolezni
Zdravniki so ugotovili, da žleza hipofiza pri Jeisonu pretirano deluje, zaradi česar je rasel hitreje, kot je običajno. Celotno obdobje odraščanja so ga spremljali glavoboli in bolečine v sklepih. Akromegalija je namreč bolezen, ki lahko povzroči odpoved srca, ledvic, zgodnji pojav sladkorne bolezni, hude glavobole, težave s sklepi in raka na debelem črevesu.

A on bi le igral košarko
Zdaj ko je postal rekorder, pravi, da ga ne bo nič več sram iti na košarkarsko igrišče in metati na koš. Želi si tudi dokončati študij, se naučiti peči dobre slaščice in pomagati ljudem, ki se bojujejo z depresijo.

PV
Foto: Reuters