Ulica nasmehov sega prek meja

18. 10. 2015 - Slovenija in Italija povezani z nasmejanimi fotografijami

Učenci osnovnih šol iz slovenske in italijanske Gorice so sodelovali v fotografskih in fototerapevtskih dejavnostih, poimenovanih "Nasmeh dobim in ga delim". Ustvarili so skoraj 200 fotografij, najbolj nasmejani obrazi pa so na ogled od Erjavčeve ulice v Novi Gorici do Škabrijelove ulice oziroma ulice Via San Gabriele v italijanski Gorici.

Razstavni projekt "Ulica nasmehov" je prvič povezal otroke iz obeh Goric. Učenci Osnovne šole Milojke Štrukelj Nova Gorica (skupaj z Ledinami), OŠ Kozara Nova Gorica ter OŠ Abelardo Pecorini Straccis (Gorica, Italija) so z nasmehom spodbujali pozitivno občutenje in izražanje. Skupaj so ustvarili skoraj 200 fotografij nasmehov svojih sošolcev, s katerimi so okrasili najprej šole, zdaj pa s 60 fotografijami tudi čezmejni ulici.

Že star slovenski pregovor pravi, da je smeh pol zdravja. Med smehom se sproščajo hormon sreče serotonin in naravni protibolečinski hormoni endorfini. Če se pogosto smejimo, bolje spimo, in ker sprostimo mišice grla, manj smrčimo. Okrepijo se nam pljuča in izboljša počutje. Ste se danes že nasmejali?

MD, PV
Foto: Uroš Rojc