Ti, ti, Volkswagen

14. 10. 2015

Pred kratkim so odkrili, da je nemško avtomobilsko podjetje Volkswagen prodajalo avtomobile na dizelski pogon s programsko opremo, ki je prirejala podatke o izpustih škodljivih snovi. Vgradili so jo v kar 11 milijonov avtomobilov po vsem svetu. Na testih so zdaj ugotovili, da je Volkswagnova oprema prikazovala nižje vrednosti vsebnosti škodljivih izpustov, kot jih imajo avtomobili v resnici.


Vsako vozilo ima namreč merilno napravo, ki nadzoruje količino izpustov. Sporni Volkswagnovi dizelski avtomobili pa imajo vgrajeno še dodatno programsko opremo, s katero goljufajo pri meritvah količine izpustov. Ta se vključi, ko avtomobil opravlja emisijski test, torej ko preverjajo, ali količina škodljivih sestavin, kot so na primer dušikovi oksidi, ustreza dovoljenim.  

Naprava namreč zazna določen način pospeševanja, zaviranja, prestavljanja in obračanja volana med testiranjem. Z goljufivo opremo Volkswagnova dizelska vozila prestanejo teste količine izpustov. V resnici pa oddajajo do 40-krat več dušikovih oksidov, kot je dovoljeno po ameriških predpisih o zahtevani čistosti zraka. Avtomobili z več dušikovih izpustov imajo boljši pospešek in so hitrejši.  

Tako podjetje Volkswagen brez dragih delov, ki bi zagotovili ustrezne izpuste, zasluži več.

Številni vozniki so bili zaradi goljufanja tega podjetja jezni in napovedujejo tožbe, velik zagovornik varovanja okolja, Leonardo DiCaprio, pa naj bi načrtoval tudi film o tem škandalu.

RK

Zakaj je prevelika količina izpustov slaba za nas? Preveri tukaj.