Težki dnevi za turške Kurde

12. 10. 2015

V Turčiji so razglasili tridnevno žalovanje, saj se je v soboto zgodil hud teroristični napad. V glavnem mestu Ankari sta pred železniško postajo odjeknili dve eksploziji. Umrlo je okoli sto ljudi, veliko jih je ranjenih. V času napada so bili tam predstavniki Ljudske demokratične stranke. Zbrali so se, ker protestirajo proti spopadom med turško vojsko in pripadniki Kurdov. Eni pravijo, da je teroristični napad pripravila Islamska država, drugi pa menijo, da ga je kar turška vlada.


Kurdi so četrti največji narod na Bližnjem vzhodu, saj jih je od 40 do 50 milijonov. So različnih veroizpovedi in nimajo svoje države, ampak so naseljeni v Turčiji, Siriji, Iraku in Iranu. Območje, kjer živijo, se imenuje Kurdistan. Že stoletja si želijo, da bi bilo to območje tudi njihova država. Več pravic si želijo tudi v Turčiji, kjer živijo predvsem v jugovzhodnem delu države. Že od konca prejšnjega stoletja so Kurdi v tej državi žrtve vojnih zločinov. Umrlo naj bi jih že več deset tisoč.

Nasilje nad njimi se je sredi letošnjega poletja še okrepilo. Kurde je takrat napadla skrajna skupina Islamska država, nekateri pa menijo, da ji pomaga tudi turška oblast. Za ustavitev nasilja nad Kurdi si prizadevajo Delavska stranka Kurdistana in nekatere druge stranke, ki se zavzemajo za prekinitev spopadov. Sobotni napad v Ankari je bil najhujši v zgodovini sodobne Turčije.

Prvega novembra bodo v Turčiji volitve. Vladajočo stranko, ki jo vodi predsednik Erdogan, skrbi, da bi stranke, ki podpirajo Kurde, dobile preveč glasov. S tem bi ta stranka morda celo izgubila večino glasov v parlamentu. Prav zato nekateri menijo, da je teroristični napad pripravila prav stranka, ki je na oblasti.

Kurdi v Turčiji oblast namreč obtožujejo, da z Islamsko državo sodeluje v boju proti Kurdom v Turčiji in Siriji.

RK