10 let Slovenije v Evropski uniji

9. 5. 2014

Slovenija je že 10 let članice Evropske unije. Kateri so bili prelomni trenutki vključevanja Slovenije v evropske povezave?

Leta 1991 Slovenija zapusti državo Jugoslavijo, med razlogi za odcepitev je tudi želja, da bi se lahko kot samostojna država čim prej priključila nastajajoči združeni Evropi. Ker želi postati članica, mora svoje zakone prilagoditi evropskim, zato se s predstavniki članic Evropske unije veliko dogovarja in pogaja, o tem kaj je potrebno spremeniti.

Referendumski ‘za’


Ker se želijo slovenski politiki prepričati, ali se tudi ostali prebivalci Slovenije želijo pridružiti Evropski uniji, razpišejo glasovanje ali referendum, kjer se s pridružitvijo strinja skoraj 90 odstotkov vseh, ki so oddali glas. Prvega maja 2004 Slovenija tudi uradno postane članica Evropske unije. Državljani Slovenije lahko poslej prosto trgujemo in odhajamo na delo v druge države Evropske Unije, poleg tega pa imamo tudi možnost odločanja o skupnih stvareh.

Skupni denar


V začetku leta 2007 svoje staro plačilno sredstvo - tolar - zamenja za evro in se s tem pridruži tudi Evrobomočju. Tako lahko danes v osemnajstih izmed 28 članic Evropske unije plačujemo z istim denarjem. Evro naprimer velja v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Franciji in Španiji, ne pa tudi v Veliki Britanji in na Švedskem.

Evropa brez meja


Konec istega leta Slovenija postane še del Šengenskega območja, znotraj katerega lahko državljani potujemo brez potnega lista. Šengenska meja v Sloveniji poteka ob meji s Hrvaško, ki je že sprejeta v Evropsko unijo, ni pa še del Šengenskega območja.
Kmalu za tem, v prvi polovici 2008, je Slovenija tudi prvič predsedovala Svetu Evropske Unije. Takrat so se na Brdu pri Kranju pri nas srečevali predstavniki evropskih vlad in se dogovarjali o skupnih stvareh.