Človek človeku prijatelj

8. 10. 2015

Kako lahko vsak pripomore k boljšemu svetu, v katerem bi si ljudje pomagali med seboj, lahko izveste na primeru izmišljenih likov Petra in Amire.


Zaradi vojn ali želje po boljšem življenju so se številni otroci s svojimi družinami preselili iz svojih domov v daljne dežele.

Od prijateljev, ki jih v teh za njih daljnih deželah spoznajo, je odvisno, kako se bodo počutili. Življenje v večkulturnem svetu, to je svetu, v katerem se srečujejo ljudje različnih narodnosti, ver in kultur, je lahko prijetno le, če gojimo medkulturno strpnost. Samo predstavljajte si, kako težko bi bilo, če bi se znašli sami v okolju, kjer vsi okoli vas govorijo popolnoma nerazumljiv jezik in nimajo nobenega razumevanja za vaše navade, ki so sestavni del kulture, v kateri ste se rodili.

Združeni narodi pozivajo tudi k socialni pravičnosti. To pomeni, da si prizadevamo za enakost in pravičnost med ljudmi ne glede na spol, starost, raso, narodnost, vero in kulturo.

Naša dejanja ne vplivajo samo na nas same, ampak tudi na ljudi okoli nas. In če imamo moč, da ljudem okoli sebe naredimo svet prijetnejši, potem je naša dolžnost, da to tudi storimo.

Na svetu je sicer okoli 50 milijonov beguncev.

RK