Simbol miru v New Yorku

7. 10. 2015 - Neuspeli rekord

V New Yorku je včeraj več kot dvatisočglava množica poskušala postaviti nov svetovni rekord v oblikovanju največje podobe simbola miru, sestavljene iz ljudi. To jim sicer ni uspelo, so se pa s tem spomnili pokojnega Johna Lennona, pevca, ki je bil vnet zagovornik miru. Pobudo za akcijo je namreč dala Joko Ono, žena pokojnega pevca.

Simbol miru praznuje skoraj 60 let
Simbol miru je eden najpogosteje uporabljenih in najprepoznavnejših simbolov. Leta 1958 ga je prvi narisal Gerald Holton. Sprva je bil zasnovan kot uradni simbol kampanje za jedrsko razorožitev v Veliki Britaniji, nato pa so ga začeli uporabljati kot simbol protesta proti nasilju.

Izvira iz mornariških znakov, postal mednarodni simbol
Simbol je sicer kombinacija mornariških znakov za črki "N" in "D", torej N kot jedrska (ang. nuclear) in D kot razorožitev (ang. disarmament). V jeziku sporazumevanja s signalnimi zastavicami črko N predstavlja človek, ki drži zastavici v položaju narobe obrnjene črke V, črko D pa ponazarjata zastavici, od katerih je ena iztegnjena nad glavo, druga pa usmerjena k tlom. Iz povezave teh dveh položajev nastane omenjeni simobol za mir. Čeprav je sprva predstavljal boj za jedrsko razorožitev, je pomen znaka hitro postal veliko širši: simbol protesta v najširšem smislu, v najožjem pa simbol miru. Postal je mednarodno prepoznaven.

Kdo je bil John Lennon
John Lennon je kot glasbenik, pevec in tekstopisec po vsem svetu zaslovel kot eden izmed ustanovnih članov skupine The Beatles, ene tržno najuspešnejših in pri kritikih najbolje sprejetih glasbenih skupin v zgodovini popularne glasbe. S Paulom McCartneyjem sta bila eden najuspešnejših tekstopisnih parov dvajsetega stoletja.

John Lennon je postal goreč zagovornik miru in aktivist zlasti po razpadu skupine The Beatles, ko se je podal na samostojno glasbeno pot. Umrl je 8. decembra 1980. Ustrelil ga je oboževalec Mark David Chapman. Ta je še vedno zaprt, do zdaj je bila že šestkrat zavrnjena njegova prošnja za pogojni izpust.

PV