FB: Namesto profilke zdaj video

2. 10. 2015 - Facebook predstavil posodobitve

Spletno družbeno omrežje Facebook je vpeljalo posodobitve. Tako bo na aplikacijah za mobilne telefone in tablice mogoče namesto profilne fotografije naložiti kratek videoposnetek. Posodobili pa so tudi varnostne nastavitve.

Po novem lahko namesto statične profilne fotografije naložite kratek videoposnetek. Uporabite domišljijo! Možnost je podobna kratkim posnetkom, ki jih najdemo na družbenem omrežju Vine, to je aplikaciji, namenjeni za deljenje posnetkov, ki je v lasti Twitterja.

Svojo profilno fotografijo lahko tudi časovno omejite. Če želite na primer zgolj v določenem obdobju podpreti svojo najljubše športno moštvo, akcijo ali pa je vaša profilka primerna zgolj za določen letni čas, jo lahko omejite na določeno časovno obdobje.

Posodobili so tudi varnostne nastavitve. Zdaj si lahko sproti nastavite, katere objave so javne in kaj lahko vidijo samo prijatelji oziroma točno določene osebe.

A ne pozabite, da Facebook ni zgolj prijazen do uporabnikov, ampak ima od tega tudi koristi. Letno z oglaševanjem na mobilni strani ali aplikaciji zasluži več kot 10 milijard dolarjev oziroma 8,9 milijarde evrov.

Neprimerne vsebine prijavi
Če na spletu naletiš na neprimerno vsebino, jo prijavi. Na Facebooku lahko vsako neprimerno fotografijo ali drugo vsebino prijaviš s preprostim obrazcem. Otroško pornografijo ali sovražni govor lahko prijaviš na www.spletno-oko.si.

PV


Kako varno uporabljati Facebook? Infodrom predlaga nekaj trikov. Kakšni so še drugi triki za varno uporabo spleta? Nekaj smo jih zbrali tudi v tem prispevku.

Kaj je spletno nadlegovanje, si preberi v Infomatu.

Nasvete, kako preprečiti spletno nadlegovanje in kaj storiti, če te kdo nadleguje, si lahko prebereš tudi na spletni strani Safe.si.

Na Nizozemskem je nadlegovanje prek spleta vedno pogostejši pojav, zato sta 14-letni Mike in 11-letni Enrico ustvarila internetno stran, kjer pomagata otrokom, ki imajo težave zaradi spletnega nadlegovanja. Prispevek si lahko pogledaš v Infoteki.

Ask.fm je družabno omrežje, kjer lahko uporabniki anonimno postavljajo vprašanja, drugi pa odgovarjajo. Pogosto se dogajajo tudi zlorabe. Nasvete za varno uporabo si preberi tukaj.