Homo naledi

30. 9. 2015 - Odkritje bo morda spremenilo vsebino učbenikov

V začetku septembra so znanstveniki v jami v Južni Afriki izkopali kosti 15 okostij doslej neznane človeške vrste. Zdaj raziskujejo, ali gre za prednika sodobnega človeka. Če to drži, bo Homo naledi dobil mesto na začetku naše vrste, pred spretnim človekom, ki mu latinsko rečemo Homo habilis. Po mnenju znanstvenikov gre za prelomnico v raziskavah človekove evolucije.

Ime pomeni zvezda
V jamskem sistemu blizu Johannesburga so odkrili okoli 1500 fosilov, ki so bili skriti v težko dostopni podzemni dvorani. Jama Vzhajajoča zvezda leži v provinci Gauteng, 50 kilometrov severozahodno od Johannesburga, največjega mesta Južne Afrike. V začetku septembra se je šest zelo vitkih znanstvenic spustilo v jamo, da bi izkopale kosti bitja, ki trenutno odpira nova vprašanja o človeški prazgodovini. Poimenovali so ga Homo naledi, in sicer po jami Vzhajajoča zvezda, v kateri so kosti našli. Beseda naledi namreč v jeziku soto, enem izmed južnoafriških jezikov, pomeni zvezda.

Možgani, veliki kot pomaranča
Znanstveniki pravijo, da so roke, zapestja in stopala najdenih okostij podobni kot pri današnjem človeku, po velikosti možganov in zgornjem delu telesa pa je bil bolj podoben zgodnjemu človeku. Po navedbah znanstvenikov je imel Homo naledi majhne možgane, približno tolikšne kot pomaranča, in zelo vitko telo. Visok je bil približno 150 centimetrov, tehtal pa je okoli 45 kilogramov. Ker so bili njegovi možgani očitno pol manjši kot pri prvih človeških prednikih, nekateri znanstveniki menijo, da Homo naledi ne more stati na začetku človeške verige. Po dlaneh in zapestjih lahko sklepamo, da je uporabljal orodje, kar je značilno za razvoj sodobnega človeka.

Območje najdbe na Unescovem seznamu svetovne dediščine
Znanstveniki in jamarji so kosti odkrili leta 2013 v jamskem sistemu 50 kilometrov severozahodno od Johannesburga, imenovanem Zibelka človeštva, ki je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Arheološka izkopavanja na tem območju so se začela v 20. letih prejšnjega stoletja.

PV