Otroški zbor RTV v kitajski operi

7. 9. 2015 - Obiskali smo pevce v operi Turandot

V okviru Ljubljana festivala je 1. in 2. septembra v Cankarjevem domu nastopila Kitajska nacionalna opera iz Pekinga s predstavo Giacoma Puccinija Turandot. Gostovanje pekinške opere, ki sodi med vrhunce letošnjega festivalskega poletja, so dopolnili tudi slovenski glasovi, saj so kot del zbora nastopili člani Otroškega zbora RTV pod vodstvom Anke Jazbec. Pevcem in pevkam smo v zakulisju postavili nekaj vprašanj.

Kako ste se pripravljali na sodelovanje z opero iz Kitajske? Kaj se je bilo najtežje naučiti in kaj najlažje?
»Besedilo smo se naučili še pred počitnicami. Najtežji so bili vstopi, ritem se je bilo najlažje naučiti.« (Ela, 12 let, OŠ Ledina)
»Najprej smo se naučili izgovarjat besede v besedilu – je italijansko. Na vajah smo se še enkrat dobili konec avgusta. Najtežje se je bilo naučiti besedilo, najlažje pa melodijo, saj je pri vseh delih vedno zelo podobna.« (Maruša, 11 let, OŠ Danile Kumar)
»Tako, da smo se najprej naučili besedilo in to nadgrajevali. Najtežji mi je bil ritem in najlažje besedilo.« (Mina, 11 let, OŠ Gradec)
»Imeli smo veliko vaj. Najtežje se je bilo naučiti besedilo, ker je v italijanščini. Najlažje pa se je bilo naučiti melodijo, ker se ponavlja.« (Iva, Maja, Kim, Karin Kaja, Iza)

Kaj ti je v operi najbolj všeč? Kaj si si najbolj zapomnil-a?
»Najbolj so mi bili všeč igralci, kostumi in scena. Najbolj sem si zapomnila njihovo petje.« (Mina, 11 let, OŠ Gradec)
»Najbolj več mi je bila scena. Najbolj smo si zapomnili igralce v bogatih in razkošnih kostumih.« (Ela, 12 let, OŠ Ledina)
»Všeč so mi kostumi in scena. Kostumi so zelo raznoliki, zanimiv in raznobarvni, scena pa je neverjetna. Mislim, da mi bo vse ostalo v spominu.« (Maruša, 11 let, OŠ Danile Kumar)
»Najbolj so nam všeč kostumi, ker so elegantni, čudoviti in nenavadni. Najbolj si bomo zapomnile naših 5 minut slave na odru in učenje Kitajcev besede živijo!« (Iva, Maja, Kim, Karin Kaja, Iza)
»Najbolj sva si zapomnili, kakšen aplavz smo poželi ob prihodu na oder.« (Nika in Karin, obe 13 let)
»Najbolj nam je bilo všeč, ko smo se priklonili. Zapomnili smo si barvite kostume in zgodbo.« (Tia, Pia in Ana, OŠ Dravlje)

Kakšni so kitajski operni pevci in člani orkestra, s katerimi sodelujete? Si se kaj pogovarjal-a z njimi? Znaš kakšno novo besedo – katero?
»Vsi so zelo prijazni! Kar naprej nas slikajo, celo božajo po licih! Res mi je v veelje sodelovati z njimi. Naučila sem se novo besedo ninhao, kar pomeni živijo.« (Maruša, 11 let, OŠ Danile Kumar)
»Bili so prijazni, družabni, naučili smo jih slovenskih besed. Bili so zelo zgovorni, zato smo se z njimi veliko pogovarjali.« (Ela, 12 let, OŠ Ledina)
»So zelo prijazni, radi se pogovarjajo in fotografirajo. Z njimi sem se velik pogovarjala. Znam dve novi kitajski besedi: zajcjen in nihao.« (Mina, 11 let, OŠ Gradec)
»So zelo prijazni, smešni in veseli. Poznamo nekaj besed v kitajščini, na primer hvala, prosim in živjo.« (Iva, Maja, Kim, Karin Kaja, Iza)
»Pevci in drugi člani so zelo družabni. Naučili smo se po kitajsko reči živjo!« (Tia, Pia in Ana, OŠ Dravlje)

Zakaj si se pridružil-a zboru in kaj ti je pri zboru najbolj všeč?
»Že od malega rada pojem. Zbor mi je všeč, ker je kvaliteten. V njem sem se res veliko naučila.« (Ela, 12 let, OŠ Ledina)
»Pridružila sem se mu, ker rada pojem.« (Mina, 11 let, OŠ Gradec)
»Zato, ker rade pojemo, pa še zborovodkinja je prijazna.« (Iva, Maja, Kim, Karin Kaja, Iza)
»Najbolj všeč nama je, da sodelujemo kot zbor in pojemo super pesmi.« (Nika in Karin, obe 13 let)

Kako bi zbor opisal nekomu, ki ga ne pozna in ga prepričal-a, da se mu pridruži?
»Veliko smo na televiziji, radiu in znanih oddajah. Ko pa je pavza, si tudi vzamemo čas za druženje.« (Ela, 12 let, OŠ Ledina)
»V zboru se imamo res fajn. Sicer so vaje včasih naporne in se mi na njih ne da priti, ko pa le pridem mi je všeč, da spet vidim vse prijatelje, in da pojemo nove pesmi.« (Maruša, 11 let, OŠ Danile Kumar)
»Zelo je zabavno in veselo. Veliko smo na radiu in televiziji.« (Mina, 11 let, OŠ Gradec)
»Na zboru se imamo super kul. Spoznavamo znane osebnosti, ap še čas za zabavo nam ostane.« (Iva, Maja, Kim, Karin Kaja, Iza)
»Zbor je zelo družaben in temelji na lepi pevski tehniki. Je pa tudi idealen za sklepanje novih prijateljstev in sprostitev.« (Tia, Pia in Ana, OŠ Dravlje)

PV
Foto: Manca Velkavrh


 Kakšna je sploh zgodba opere Turandot in katera aria je tako znana, da jo pojejo tudi na britanskih talentih? Več v Infoteki.

Postani Infodromov dopisnik!

Pošlji nam članek, fotografijo ali film na naš naslov infodrom@rtvslo.si 
in napiši, kaj se zanimivega dogaja v tvojem kraju ali na šoli.