Dvojčka končno skupaj

1. 9. 2015 - Dvojčka ponovno združena po skoraj 70 letih

Dvojčka, ki sta se leta 1946 rodila v Nemčiji, so kmalu po rojstvu dali v posvojitev in večino življenja sta preživela daleč stran drug od drugega, saj je vsakega posvojila druga družina. Po 68 letih pa sta se s posredovanjem poljskega Rdečega križa ponovno srečala.

Ko sta bila stara eno leto, so dvojčka iz Nemčije poslali v otroški dom na Poljsko, saj je njuna mati hudo zbolela. Oba so kmalu posvojili, vendar dve družini. Osemnajst let sploh nista vedela drug za drugega.

Eden izmed dvojčkov, George Skrzynecki, je pri 18 letih odkril pismo, v katerem je izvedel, da ga je njegova biološka mati več let iskala in da ima brata dvojčka. Ko je iskal mamo, je ugotovil, da je umrla leta 1952, o bratu dvojčku pa ni našel podatkov. Preselil se je v ZDA, kjer si je ustvaril družino, brata pa ni več iskal.

A svojega brata je iskal drugi izmed dvojčkov - Lucjan Poznanski. Ta je pomoč pri odkrivanju družinske zgodovine svojega očeta poiskala pri Rdečem križu. Tako sta se izgubljena brata po 68 letih srečala na letališču v Varšavi. Zdaj si želita veliko časa preživeti skupaj, da bi drug o drugem izvedela čim več.

PV
Foto: Facebook PCK


Nik in Val sta dva izmed desetih milijonov enojajčnih dvojčkov, kolikor jih lahko srečate na našem planetu. V Sloveniji se je lani rodilo 718 dvojčkov, to je skoraj 150 več kot pred enajstimi leti, ko sta se rodila tudi Nik in Val. Obiskali smo ju!

Ameriška enojajčna dvojčka pa sta tudi del poiskusa, ki ga izvaja NASA. Živita na mednarodni vesoljski postaji.