Knut umrl zaradi redke avtoimune bolezni

30. 8. 2015

Končno je znano, zakaj je umrl polarni medved Knut, ki je pred leti v berlinski živalski vrt privabljal trume obiskovalcev. Redka avtoimune bolezen je povzročila epileptični napad.

Knut se je rodil decembra 2006 in kmalu po svojem rojstvu postal največja atrakcija berlinskega živalskega vrta. Knuta in njegovega brata, ki je kasneje poginil, je kot mladiča mati Tosca zapustila, zato so ju pod svoje okrilje vzeli oskrbniki v živalskem vrtu.

Knut je v živalski vrt privabljal trume obiskovalcev, ki so vneto kupovali tudi spominke z njegovo podobo. A žal se je njegova pot prehitro končala, poginil je marca 2011, njegovo truplo pa so našli v bazenu v njegovi ogradi. Preiskave so pokazale, da je bila za priljubljenega polarnega medveda usodna epilepsija, zaradi katere se je v bazenu utopil. Ugotovili so nenavadne spremembe v medvedkovih možganih, nevrologi, zdravniki za možgane, pa so domnevali, da so prav te krive za epileptični napad.

Nevrološki znanstvenik je zdaj po več kot štirih letih uradno pojasnil, da je Knut poginil zaradi redke vrste encefalitisa, ki je bila odkrita šele pred desetimi leti in se večinoma pojavlja pri otrocih in ženskah. Primer smrti Knuta je potrdil, da lahko zaradi te bolezni umrejo tudi živali. Do tovrstnega pojava pride zaradi premočnega odziva telesa pri obrambi proti bakterijam in posledično zaradi prevelike intenzivnosti proizvodnje protiteles pride do poškodb zdravega možganskega tkiva.

Odgovorni so se skoraj dve leti prerekali, kaj storijo s Knutovimi njegovimi posmrtnimi ostanki. Na koncu so se odločili, da ga oderejo in njegov kožuh namestijo na model severnega medveda v izvirni velikosti, ki je v naravoslovnem muzeju v Berlinu.

Junija 2015 so v živalskem vrtu uspavali tudi Knutovo mamo Tosco. Bila je zelo stara (imela je skoraj 30 let), med drugim ni več niti videla niti slišala, po dolgem posvetovanju pa se je komisija odločila, da medvedko uspava. Knutov oče Lars je bil maja 2015 premeščen v živalski vrt na Dansko.

PV