Hura! Počitnice!

24. 6. 2015 - Pester seznam počitniških dejavnosti

Pa ste jih dočakali - šolske poletne počitnice!  Že veste, kako boste preživeli svoj prosti čas?

Že vrsto let za poletna letovanja mladih skrbijo v Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) in njenih društvih. Otrokom in mladini tako omogočajo počitnikovanja, izlete, potepanja, različne ustvarjalne

delavnice, športne aktivnosti, tudi dnevno varstvo. ZPM Ljubljana Moste Polje tako ponuja preživljanje počitnic v Kranjski Gori in Zambratiji. Za mladostnike pripravljajo BOOM počitnice in potovanje v Barcelono. V Ljubljani organizirajo tudi počitniško varstvo. Vsako sredo pa v sklopu varstva organizirajo celodnevni kopalni izlet z vlakom v Strunjan. Za izlet bo treba odšteti 14 evrov.

ZPM Maribor za šolske otroke pripravlja med drugim letovanje na Pohorju in na morju (Poreč), počitnice z učenjem nemščine in angleščine, tudi različne ustvarjalne (gledališke, filmske) delavnice in tematske izlete po Mariboru in okolici.

Na počitnice s taborniki, skavti ...

Pester nabor počitniških aktivnosti ponujajo taborniške in skavtske organizacije, centri šolskih in obšolskih dejavnosti, lokalna društva in javni zavodi, družbe za poučevanje tujih jezikov in športne aktivnosti, pa tudi centri za socialno delo in nekatere fakultete.

Zveza tabornikov Slovenije je tudi letos pripravila različna taborjenja za otroke in mladino na različnih koncih Slovenije. Tako bodo lahko med drugim taborili v Ribnem ob reki Krki, ob Lahinji, na Primorskem in ob Kolpi. V Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov v času poletnih počitnic v okviru 71 lokalnih podružnic organizirajo okoli 200 taborov, ki se jih udeleži v povprečju 3700 mladih v starosti od šest do 21 let.

.. ali planinci

Na mladinske planinske tabore vabi tudi Planinska zveza Slovenije z okoli 60 tabori, na katerih otroci in mladi pod vodstvom strokovno usposobljenega kadra preživijo kakovosten čas v naravi. Med drugim bodo tabori potekali na planinskem domu na Zelenici, Boču, Kofcah, pri Krnskih jezerih in v koči pod Bogatinom. Šolarji in dijaki lahko počitnice po Sloveniji aktivno preživljajo tudi v 23 domovih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti.  

Rdeči križ Slovenije (RKS), ki skrbi za otroke iz socialno šibkih družin, organizira svoje počitniške zmogljivosti na Debelem rtiču in v Punatu na Krku, poleg letovanj pa za mlade pripravljajo tudi različne poletne tabore. V Mladinskem zdravilišču in letovišče RKS Debeli rtič so tako za poletje pripravili prav posebne aktivnosti za zabavo otrok, ki temeljijo na tem, da se otroci igrajo zunaj. Tako bodo med drugim iskali zaklad, raziskovali mediteranski park in se učili s pomočjo veveričke Hane.

V Zvezi Sonček skrbijo za to, da so aktivnih in zanimivih počitnic deležni tudi tisti, ki so zaradi svoje invalidnosti nemalokrat odrinjeni na rob družbe in si počitnikovanj zaradi različnih razlogov ne morejo privoščiti.

B.B.S., STA