Zakaj so ljubke živali ljubke?

21. 5. 2015

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, četudi ste še taki frajerji, ki se ne dajo zlahka omehčati, da ste na internetu videli slike kakšne živali, ob kateri se vam je enostavno zmehčalo srce.


Ko namreč vidimo obraz z velikimi očmi, veliko glavo, majhnim nosom in majnimi usti, si ne moremo pomagati, da ne bi začutili neke naklonjenosti. To so namreč lastnosti, ki jih povezujemo s prisrčnostjo.

Nekatere razlage tega, zakaj so nekatere živali tako prisrčne, druge pa čisto nekaj nasprotnega, so šle celo v to smer, da je to zaradi preživetja. Prisrčne živali naj bi bile prisrčne zato, da jih njihovi starši ne bi mogli zavreči. Vsi sesalci namreč potrebujejo skrb staršev pri svojih prvih korakih v svet.

Raziskovalec na tem področju, Daniel Kruger, je študentom razdelil slike živali, ki so jih potem študenti ocenjevali glede na privlačnost, prisrčnost, nemočnost, neodvisnost, odraslot in mladost. Izkazalo se je, da so študenti kot bolj prisrčne dojemali tiste živali, ki potrebujejo starševsko skrb.

Kljub privlačnosti te teorije pa moramo vseeno pomisliti, da živali druga druge najbrž ne vidijo na tak način, kot jih vidimo ljudje.

RK