Kako pomagati prebežnikom?

18. 5. 2015

Za prebežnike iz afriških držav je najhitrejša pot do Evrope čez Sredozemsko morje, zato jih največ pristane v Italiji, Grčiji, na Malti in Cipru.


Po izkrcanju jih namestijo v centrih za tujce. Po zdajšnjih pravilih je zanje odgovorna država, v katero prispejo. Tam lahko zaprosijo za azil. To pomeni, da morajo dokazati, da so pobegnili, ker je bilo njihovo življenje ogroženo. Če jim to uspe, dobijo status begunca. Če tega ne morejo dokazati, jih lahko Evropska unija pošlje nazaj v Afriko.

V Evropski uniji je bilo lani več kot 600 000 takšnih ljudi, status begunca pa so odobrili 185 000 osebam. V Sloveniji ga je dobilo 40 ljudi.

Zaradi izjemnega pritiska prebežnikov je Evropska unija predlagala tako imenovani sistem kvot: vsaka izmed 28-ih članic naj bi sprejela določeno število pribežnikov. Slovenija naj bi prevzela le majhen delež odstotek ljudi, ki potrebujejo mednarodno zaščito in so že v Uniji, ter 207 oseb, ki so še zunaj Evropske unije. Največ naj bi jih sprejele Italija, Francija in Nemčija.

Tri države - Danska, Irska in Velika Britanija - se s tem sistemom kvot ne strinjajo. V skladu s predlogi naj bi Evropska unija v naslednjih dveh letih sprejela 20 000 beguncev. Medtem Združeni narodi poročajo, da je Sredozemlje samo letos prečkalo 60 000 ljudi.  Poleg sistema kvot pa se želi Evropska unija boriti tudi proti tihotapcem z ljudmi in spodbuditi zakonite migracije.

RK