Svetovni dan podnebnih sprememb

15. 5. 2015

Posledica onesnaženja, predvsem zaradi izpustov škodljivih plinov, so podnebne spremembe. Ob svetovnem dnevu podnebnih sprememb zato strokovnjaki opozarjajo, kako pomembno je varovati naš planet.

Podnebne spremembe dandanes že vplivajo na življenje v Evropi in na vsem svetu. Pogostejše so suše ali njihovo nasprotje obilne padavine, ki lahko povzročijo hude nevšečnosti.  

Podnebne spremembe pa obstajajo že od nekdaj: izmenjavale so se ledene dobe in toplejša obdobja. Takrat so bile le-te posledica geoloških procesov, kot so na primer izbruhi ognjenikov.

Danes pa je glavni krivec za podnebne spremembe človek. Čezmerno namreč uporabljamo fosilna goriva in tako zrak onesnažujemo s plini. Največ je ogljikovega dioksida, zaradi katerega se naše ozračje tudi segreva.

Taljenje ledenikov, dviganje morske gladine, vedno hujši vremenski pojavi… potrebno bo zmanjšati količino izpustov toplogrednih plinov. To bi lahko naredili tako, da bi povečali pridobivanje energije iz obnovljivih virov, na primer vetra, vode in sonca.  

PP