Prisluženo šolanje

14. 5. 2015

Dvanajstletna Sonali vsako jutro pred začetkom pouka na vrtu nabere cvetne liste, da jih z mamo kasneje prodata. Tako služi denar za šolanje, ki ga je morala pred časom prekiniti.


Prejšnja mamina služba je bila namreč zelo oddaljena, zato je morala Sonali med mamino odsotnostjo paziti na brate in sestre. To se v Indiji pogosto dogaja: dekleta ostajajo doma in opravljajo gospodinjska dela, namesto da bi hodila v šolo. 

Starši tudi pogosto delajo velike razlike med brati in sestrami. Fantje namreč v družini dobijo več hrane kot njihove sestre. Mnoga dekleta se zato v šoli, če jo sploh obiskujejo, težko zberejo.

Zaradi tega so se na eni izmed indijskih šol odločili, da bodo ob šolskem poslopju uredili zelenjavni vrt. Tako lahko deklice dobijo dovolj hrane, ki jo potrebujejo za rast in razvoj. 

Deklice se tako učijo tudi pridelovati zelenjavo, Sonali pa izkušnje pridejo prav tudi na cvetličnem vrtu, ki ga obdelujeta z mamo in ki družini prinaša denar za preživetje in za Sonalijino šolanje. Prav to ji bo morda v prihodnje pomagalo pri uresničitvi njenih sanj. Rada bi namreč postala medicinska sestra ali učiteljica, torej to, kar se ponavadi igra s prijateljicami in prijatelji.

RK