Nova ministrica za izobraževanje, znanost in šport

14. 5. 2015

Maja Makovec Brenčič je bila do sedaj profesorica mednarodnega poslovanja na ekonomski fakulteti, poleg tega je opravljala eno izmed vodilnih funkcij na Univerzi v Ljubljani. Na ministrstvu bo nadaljevala delo predsednika vlade Mira Cerarja, ki je ta resor začasno vodil sam.


Makovec Brenčičeva je sicer že tretja ministrica za izobraževanje, znanost in šport v zdajšnji vladi. Pred njo sta dve ministrici odstopili. 

Stanka Setnikar Cankar je odstopila zaradi visokih zaslužkov, saj je prejela še okoli 640 tisoč evrov honorarja za delo, ki ga je opravila zunaj rednega delovnega časa. Ker je menila, da bo ta podatek, ki ga je objavila Komisija za preprečevanje korupcije, vplival na njen ugled ministrice, je odstopila. Klavdija Markež pa je odstopila zato, ker so ugotovili, da je bila njena magistrska naloga ponarejena.

Ob hitrih menjavah so na čelu ministrstva ostala nerešena mnoga vprašanja. Med pomembnejšimi na področju osnovnega šolstva je tudi obnova učbeniškega sklada. Učbeniki so dotrajani, poleg tega so v njih podatki, ki ne veljajo več. Nekatere računske naloge so  tako namesto v evrih še vedno v tolarjih.

Obnove se bo  ministrica morala lotiti zelo hitro, saj so običajno učbeniki za novo šolsko leto na trgovinskih policah že junija, letos pa jih še niso niti izbrali. V predstavitvi  je povedala, da se bo poleg tega zavzemala tudi za spremembo nacionalnega preverjanja znanja, razmisliti pa morala tudi o tem, kako pridobiti več denarja za šolstvo.   .