Začela veljati pravica do pozabe

14. 5. 2014

Sodišče EU je odločilo, da imajo posamezniki od ameriškega Googla pravico zahtevati izbris nekaterih osebnih podatkov, ki jih o njih zbere iskalnik. Sodišče je tako odločilo v sporu med tehnološkim velikanom in špansko agencijo za varstvo podatkov.

Začelo se je s tožbo Španca
Španec Mario Gonzalez se je pred 16 leti znašel v denarnih težavah, zato je bila njegova hiša prodana na dražbi. To je bilo objavljeno tudi na spletu in če ste še včeraj vpisali njegovo ime v iskalnik Google, se je najprej pojavil star oglas za njegovo že zdavnaj prodano hišo. Zato je Španec zahteval, naj Google ta zapis umakne. A spletni ponudnik tega ni želel storiti, zato se je pritožil na Evropsko sodišče. To je razsodilo, da mora Google zapis umakniti.

Pravica do pozabe
V Evropski uniji tako velja, da lahko državljani zahtevajo umik starih in nepomembnih informacij. Tej pravici rečemo tudi pravica do pozabe, in je povezana s pravico ljudi, da ohranjajo svojo zasebnost, a le v primeru, ko so podatki v iskalnih rezultatih zastareli ali napačni. Odločitev sodišča velja za podatke, ki so neprimerni, neustrezni ali ne več ustrezni ali pretirani glede na razloge, iz katerih so bili obdelani, in pretečen čas.

Ponudniki spletnih iskalnikov ogorčeni
Ker pa bi izbris v nekaterih primerih lahko vplival na legitimen interes javnost, je sodišče zapisalo tudi, da je potrebno najti pravično ravnotežje med tem interesom in pravico do zasebnosti. S takšnim načinom brisanja spletnih vsebin se namreč ne strinjajo ponudniki spletnih storitev. Ti Evropskemu sodišču očitajo, da s tem omejevanje pravico ljudi do obveščenosti. Opozarjajo na primer, da bi lahko nepošteni politiki tako prikrivali svoja dejanja iz preteklosti. Sprašujejo se tudi, kdo bo odločal o tem, kaj so stare in nepomembne informacije.

Google: to je cenzura
Google se na sodbo še ni odzval, a tehnološki velikan je vseskozi zagovarjal stališče, da njegove aktivnosti obsegajo zgolj iskanje po javno dostopnih informacijah. Zahteva po brisanju teh podatkov bi tako po Googlovem mnenju pomenila cenzuro.

Učenci OŠ Gorišnica o tem, da bi Google moral izbrisati stare vsebine.