Rudarska nesreča v Turčiji

14. 5. 2014

Število mrtvih v rudarski nesreči v Turčiji narašča. Po zadnjih podatkih je ob eksploziji in požaru v enem od premogovnikov v pokrajini Manisa na zahodu države umrlo 245 ljudi, na desetine je ranjenih. Ob nesreči je bilo v rudniku približno 780 rudarjev, nekaj sto je še ujetih v rudniških rovih, upanja, da jih bodo lahko rešili, pa je vse manj. Turške oblasti so razglasile tridnevno žalovanje.

Reševalci in gasilci pomagajajo in se prebijajo do rudarjev, ki imajo težave zaradi slabega zraka, ki je posledica požara. Predvidevajo, da so pogrešani ujetih približno dva kilometra pod zemljo in štiri kilometre od izhoda. Za večino smrti je namreč bila menda usodna zastrupitev s plinom, ki nastaja pri gorenju ogljikovim monoksidom, zato poskušajo v rudnik dovajati kisik za preživele.

Verjetno najhujša rudarska nesreča v zgodovini Turčije se je zgodila v torek, 13. maja 2014, v rudniku v mestu Soma, okoli 480 kilometrov jugozahodno od Carigrada. Po eksploziji je izbruhnil požar, zaradi česar se je del premogovnika zrušil in pod seboj pokopal številne rudarje, medtem ko so nekateri umrli zaradi opeklin in zadušitve.

Eksplozije in udori v turških rudnikih so precej pogosti, še posebej slabe so razmere v zasebnih rudnikih, kjer pogosto ne spoštujejo varnostnih predpisov. Do zdaj najhujša rudniška nesreča v državi se je zgodila leta 1992, ko je v eksploziji plina v rudniku v Zonguldaku umrlo 263 delavcev.

Soma je sicer med glavnimi nahajališči lignita v Turčiji. Na območju živi okoli 100.000 ljudi, ki se preživljajo predvsem z delom v premogovnikih in v termoelektrarnah na lignit.