1. maj, praznik dela

1. 5. 2015

1. maja, obeležujemo praznik dela. Ta dan praznujemo v spomin na delavce, ki so leta 1886 protestirali in zahtevali več pravic.

Takrat je namreč veliko ljudi delalo v tovarnah, vsak dan od ponedeljka do nedelje, od jutra do večera. Za svoje delo so prejeli zelo malo plačila. Delavci so se zato začeli združevati v skupine, ki so se borile za njihove pravice. 1. maja 1886 v ameriškem mestu Chicago začnejo protestirati in zahtevajo več pravic ter osem urni delavnik. Protesti sprva potekajo mirno, a nato eksplodira bomba in takrat umre 19 ljudi.

Tri leta pozneje na mednarodnem kongresu delavcev v Parizu odločijo, da bodo vsako leto v spomin na delavce, ki so v Chicagu umrli, organizirali proslave, s katerimi bodo opozarjali na pravice delavcev.

Še danes zato v mnogih mestih prvomajsko jutro začnejo budnico godbe na pihala. Ta dan pogosto potekajo tudi sprevodi delavcev, ki se lepo oblečejo in si pripnejo rdeče nageljne. Pri nas se je od vseh običajev najbolj ohranilo prižiganje kresov na večer pred praznikom. Takrat se postavijo tudi prvomajski mlaji, ki so narejeni iz smreke ali bora, na vrhu imajo zastavo, na deblu pa venec.