Nigerijska vlada v pogajanje z ugrabitelji deklic

14. 5. 2014

Nigerijska vlada je sporočila, da se je pripravljena pogajati s pripadniki islamističnime organizacije Boko Haram, ki je sredi aprila iz šole na severu države ugrabila 200 deklet.

Vodja združenja je pred dnevi v videu, ki je zaokrožil po spletu, povedal, da bodo dekleta prodali. Zato veliko ljudi protestira in opozarja, da je dekleta potrebno čim prej rešiti.

Nigerijska vlada je med drugimi sporočila, da jim bodo v zameno za ugrabljena dekleta izpustili nekaj njihovih članov iz zapora. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da bi bila operacija reševanja lahko tvegana, čeprav bo oblastem z nasveti in sodobno tehnologijo na pomoč priskočilo več zahodnih držav.

Ugrabili več sto deklic
Pripadniki Boko Harama so vdrli v eno izmed nigerijskih srednjih šol in od tam odpeljali okoli 300 deklic, poslopje pa zažgali. Približno petdesetim je uspelo pobegniti, preostale pa so še vedno v rokah ugrabiteljev. Po njihovem prepričanju dekleta ne bi smela hoditi v šolo, temveč bi se morala že zelo mlada poročiti. Zdaj grozijo, da jih bodo kot neveste prodali drugim islamskim skrajnežem.

Več o Nigeriji in nastanku skupine Boko Haram.