Predsednik države

17. 10. 2012

Predsednik države ima različne naloge. Najpomembnejša naloga predsednika je, da predstavlja Slovenijo. Predsednik je predstavnik vseh Slovencev doma in v tujini, zato veliko potuje in se srečuje s predstavniki tujih držav. Predsednik je tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil, kar pomeni, da vodi vse slovenske vojake.

Predsednik nima moči, da bi sprejemal zakone in odločal o tem, kako bomo ljudje v Sloveniji živeli. Ne more vplivati na to, koliko bomo zaslužili ali kako naj delujejo ustanove, kot so sodišča, bolnišnice in šole. Predsednik tudi ne odloča, kdo mora v zapor, lahko pa zapornika pomilosti, torej odloči, da mu ni več treba prestajati zaporne kazni. Čeprav predsednik krivic v državi ne more popravljati in jih reševati, je njegovo mnenje pomembno in njegova naloga je, da opozarja na težave in poskuša iskati rešitve.

 

Slovenski predsedniki

V Sloveniji smo do sedaj imeli tri predsednike. Prvi je bil Milan Kučan, ki je Slovenijo vodil deset let. Leta 2002 smo Slovenci za predsednika izvolili Janeza Drnovška, zadnjih pet let je bil predsednik Slovenije Danilo Türk. Kdo bo naš predsednik prihodnjih pet let, pa bomo izvedeli po volitvah.

Več o predsedniških volitvah si preberi tukaj.

Prispevek iz oddaje Infodrom o vlogi predsednika države in predsedniških volitvah si lahko ogledaš tukaj.