Potres v Nepalu

28. 4. 2015

Po svetu še vedno odmeva novica iz Nepala, azijske države, ki jo je prejšnji konec tedna prizadel potres z močjo 7,8. Prizadetih je okoli 8 milijonov ljudi, 4300 jih je umrlo.  

Potres je trajal okoli dve minuti, najbolj pa je prizadel kraje, ki so bili od središča potresa oddaljeni okoli 80 kilometrov, med njimi je tudi prestolnica Katmandu. Tam so se porušile številne stavbe, uničene so ceste.  

Na tisoče ljudi zdaj spi v šotorih, postavljenih na velikih trgih in v parkih. Dva tedna bodo zaprte tudi šole. Poleg vsesplošnega razdejanja pa v Nepalu težave povzroča tudi pomanjkanje vode, hrane in medicinskih pripomočkov.  

Med potresom je bilo v Nepalu tudi 60 Slovencev, dva se še nista javila domačim, drugi so na varnem. Reševalci se še vedno niso prebili do vseh območji, ki jih je potres odrezal od sveta. Nepalska vlada pa je razglasila tudi tridnevno žalovanje.  

Zakaj se na tem območju tresejo tla?

Skorjo Zemlje sestavlja sedem velikih tektonskih plošč in več manjših. Te se ves čas premikajo, vendar ljudje tega ne zaznamo. Nepal leži na prelomnici dveh takšnih plošč, indijske in evrazijske. Indijska plošča počasi izpodriva evrazijsko in to soboto je bilo izpodrivanje silovitejše. Indijska plošča je v 30 sekundah zdrsnila kar za 3 metre. To je povzročilo veliko napetost in potres z močjo 7,8.

PP