Upanja za ujete rudarje vedno manj

15. 5. 2014

V turškem mestu Soma, kjer se je zgodila nesreča, od včeraj niso rešili nobenega rudarja. Reševalce ovirajo slaba vidljivost in strupeni plini. V nesreči je umrlo najmanj 282 rudarjev, več sto je še vedno ujetih pod zemljo.

Ljudje na ulicah stavkajo in so jezni na lastnika rudnika in na vlado. Pravijo, da bi morala vlada odstopiti in da v tem primeru ni šlo za nesrečo, ampak za umor, saj pristojni niso poskrbeli za varnost.

Verjetno najhujša rudarska nesreča v zgodovini Turčije se je zgodila v torek, 13. maja 2014, v rudniku v mestu Soma, okoli 480 kilometrov jugozahodno od Carigrada. Po eksploziji je izbruhnil požar, zaradi česar se je del premogovnika zrušil in pod seboj pokopal številne rudarje, medtem ko so nekateri umrli zaradi opeklin in zadušitve.Eksplozije in udori v turških rudnikih so precej pogosti, še posebej slabe so razmere v zasebnih rudnikih, kjer pogosto ne spoštujejo varnostnih predpisov. Do zdaj najhujša rudniška nesreča v državi se je zgodila leta 1992, ko je v eksploziji plina v rudniku v Zonguldaku umrlo 263 delavcev.Soma je sicer med glavnimi nahajališči lignita v Turčiji. Na območju živi okoli 100.000 ljudi, ki se preživljajo predvsem z delom v premogovnikih in v termoelektrarnah na lignit.