Žive barve so dobra obramba

27. 4. 2015

Tako vsaj trdijo novi izsledki raziskave živali, ki so znane po bujnih vzorcih ali živih barvah, kot so vodomec, kačji pastir ali pav.


Če smo doslej mislili, da pav svoje perje uporabilja za zapeljevanje, zdaj znanstevniki ugotavljajo, da mu lahko pride še kako prav pri preživetju pred plenilci.

Vedeli smo, da nasprotujiče si barve, kot jih ima recimo močerad, lahko prestrašijo možne plenilce. Zdaj pa ugotavljajo, da žive barve tudi zmedejo plenilca, saj ta ne more pravilno oceniti gibanja plena in njegove hitrosti.

Da bi svojo zamisel testirali, so pred prepelico postavili različne žuželke. Prepelica je veliko raje izbirala insekte bolj nevtralne barve, če pa se je že spravila na bolj živobarvne, je imela veliko več težav pri natančnem kljuvanju.

Nekatere živali, kot sta recimo paličnjak in kameleon, se povsem stopijo s svojim okoljem in postanejo nevidni za plenilce. Druge, kot recimo zgoraj omenjeni pav, pa na prvi pogled s svojimi barvami kar kličejo po tem, da si jih nekdo privošči za kosilo. A tudi izstopanje je očitno lahko dobra obramba.

RK

Foto: Wikipedia