Lišček

22. 4. 2015

To je lišček, majhna ptica iz družine ščinkavcev. Domuje v Evropi, Severni Afriki ter zahodni in osrednji Aziji. Kasneje so ga zanesli tudi drugam po svetu.

Zaradi svoje lepe obarvanosti in živahne narave so te ptice že v antičnem Rimu lovili za hišne ljubljenčke. So tudi zelo družabni in jih pogosto vidimo v parkih, vrtovnih tudi v sadovnjakih in na polju.

Njihova osnovna hrana so drobna semena, občasno kljuva tudi brste in listne vršičke. Gnezdo si spletejo iz koreninic in drobnih vejic, od znotraj ga postelje z živalskimi dlakami, pajčevino in podobnimi materiali. Samica vanj izleže 4 do 6 jajc in po 14 dneh se izvalijo mladički, katere hranita oba starša. Pri treh tednih pa mladički postanejo samostojni in si hrano lahko iščejo sami.