Prihaja - NPZ!

20. 4. 2015

Učenci 9. a za nacionalno preverjanje znanja nimajo posebnih priprav. Snov, ki so se je učili vseh devet let, utrjujejo že od začetka šolskega leta.


Šestdesetminutni pisni preizkusi so enaki za vse šolarje po Sloveniji. Teste v šolo prinesejo posebej za to določeni dostavljavci, mape s testnimi polami se odprejo pred učenci, da se ne bi dogajale nepravilnosti. Vsak učenec dobi svojo šifro, nato pa izpolnjene teste pregledajo učitelji ocenjevalci, ki prihajajo z drugih šol.  

Že več let dosežki nacionalnega preverjanja znanja ne smejo vplivati na ocene pri posameznih predmetih in na zaključek šolanja. Prav zato nekateri strokovnjaki ocenjujejo, da jih nekateri učenci ne jemljejo resno. Preizkusi se izjemoma upoštevajo le pri vpisu na srednjo šolo. V nekaterih osnovnih šolah se je tako že zgodilo, da so se sošolci dogovorili in vsi oddali prazne pole.  

Junija bodo učenci dobili rezultate preverjanja, učitelji in šole pa podrobne analize za vsak predmet posebej. Glede na te podatke pa na državni ravni ugotavljajo tudi znanje generacije. A očitno učencem prvi preizkus iz matematike ne bo pokvaril prvomajskih počitnic.

RK