Enajsto desetnico prejme Vinko Möderndorfer

15. 5. 2014

Letošnjo desetnico, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za mladinsko književnost, je prejel Vinko Möderndorfer za roman Kot v filmu.

Knjiga pripoveduje o 12-letnem Gašperju, ki ga pretresajo pubertetniške tegobe, povezane tudi s primitivnimi ustrahovanji postavljaških sošolcev in ločitvijo staršev. To ni prva nagrada za roman; lani je prejel drugo modro ptico, prav tako pa je bil izbran za projekt Rastem s knjigo - izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu.

Desetnica je nagrada za otroško in mladinsko književnost, ki jo Društvo slovenskih pisateljev (DSP) podeljuje za uveljavljanje izvirnega otroškega in mladinskega leposlovja. Nagrado podeljujejo za obdobje zadnjih treh let.

Novi nagrajenec se je pridružil dozdajšnjim dobitnikom Matetu Dolencu, Slavku Preglju, Janji Vidmar, Bini Štampe Žmavc, Andreju Rozmanu - Rozi, Marjanu Moškriču, Dimu Zupanu, Milanu Deklevi, Bini Štampe Žmavc in Feriju Lainščku. Lani je nagrado prejela Janja Vidmar za roman o romski deklici Kebarie.