Žužki za kosilo

13. 4. 2015

Najbrž se pošteno nakremžite, če si predstavljate, da si tako kot Timon in Pumba iz Levjega kralja vsak dan za kosilo, zajtrk in večerjo privoščite - žužke.


A hrane je na Zemlji omejena količina in do leta 2050 bo število ljudi poskočilo na devet milijard. Treba bo najti nove načine, kako nahraniti vsa ta lačna usta.

Čeprav je piščančji zrezek videti veliko bolj hranilen, tudi žuželke vsebujejo veliko za človeka koristnih snovi: beljakovin, železa in cinka. Poleg tega za njihovo vzrejo ne bi porabili toliko vode kot pri vzreji krav in prašičev. Voda pa v prihodnosti verjetno ne bo tako samoumevna dobrina, da bi si lahko vsak dan natočili udobno vročo kopel.

Največja ovira pri tem, da bi se žuželke večkrat znašle na naših krožnikih, so naši predsodki. Verjetno se marsikdo noče niti dotakniti hrane, na katero je priletel kak žužek, kaj šele, da bi si žužka privoščil za kosilo.

A po svetu so žuželke kar priljubljena hrana: škržati v Malaviju, termiti v Afriki, ose na Japonskem, v Avstraliji medene mravlje, v Mehiki jajčeca puščavskih mravelj, v Belgiji pa namaz iz črvov.

Pojavljajo se tudi druge vrste nadomestnih virov hrane, kot npr. alge ali pa umetno meso, vzrejeno v laboratoriju. Kdaj in če sploh bo do tega prišlo, je seveda še vprašanje. In čeprav imamo vse možnosti za to, da bi tudi pri nas imeli kakšno žuželčjo restavracijo, bomo nanjo morali še počakati.

RK

Foto: Wikipedia