Aljažev stolp praznuje 120 let

12. 4. 2015

Letos mineva 120 let, od kar je dovški župnik Jakob Aljaž na vrh Triglava postavil stolp kot planinsko zavetišče. Po vseh teh letih pa je zaradi stalne skrbi planincev, stolp še vedno v dobrem stanju.  

Leta 1895 je bil Aljažev stolp najvišja stavba v vsem slovanskem svetu, šele pozneje so namreč postavili stavbe še na višjih mestih.  

Jakob Aljaž je bil župnik na Dovjem in 15. aprila 1895 od občine Dovje in Mojstrane za en goldinar kupil vrh Triglava. Takrat je bil en goldinar vreden osem hlebcev kruha. Na svoji zemlji je tako še istega leta postavil stolp.  

Narodni muzej Slovenija je ob tej priložnosti izdelal tudi potujočo razstavo Aljažev stolp. Ta pleh ima dušo in istoimenski film. S tem ljudi opozarjajo, da naj se do stolpa obnašajo spoštljivo, naj nanj ne plezajo in naj se nanj ne podpisujejo.  

Slovenija je Aljažev stolp leta 1999 razglasila za kulturni spomenik državnega pomena in ga podržavila. Triglav z Aljaževim stolpom je namreč izjemen krajinski motiv in nenadomestljiv simbol Slovenije.

Foto: gore-ljudje.net

PP