Spopadi v Jemnu  

7. 4. 2015

Jemen je država, ki leži na arabskem polotoku  z glavnim mestom Sana. Tam že več mesecev divjajo spopadi, ki ogrožajo prebivalce.  

Od sredine marca je umrlo že več kot 500 ljudi, med njimi več kot 70 otrok, poročajo Združeni narodi. Najhuje je v pristaniškem mestu Áden, kjer ljudje ne morejo iz hiš, zmanjkuje jim hrane, nimajo vode. Zato Rdeči križ v Jemen že pošilja zdravila in drugo medicinsko pomoč. Da bi človekoljubne organizacije lahko pomagale, pozivajo tudi k začasni prekinitvi spopadov, a boji se nadaljujejo.  

Kaj se tam dogaja?

Večina prebivalstva te države je muslimanske vere. Delijo se na sunite in šiit, predvsem slednji se spopadajo z velikim pomanjkanjem vode in revščino. Šiitski uporniki, imenovani Hutiji, so se zato septembra 2014 podali proti jugu, kjer so zahtevali več pravic in politične moči.  

Hutijem so se uprli prebivalci glavnega mesta Sana in se povezali v sunitsko milico. Predsednik države Mansur Hadi je pobegnil.  

V spopade se vpletajo tudi sosednje države. Savdska Arabija na primer podpira sunite, čeprav ti za zdaj izgubljajo v bojih s Hutiji. 

PP