Kaj vse smo poslali v vesolje?

17. 5. 2014

Raziskovanje vesolja je že od nekdaj ena izmed najzanimivejših tem kar jih pozna človeštvo. V desetletjih odkar človek potuje v vesolje in nazaj so astronavti tja ponesli veliko zanimivih stvari.

Najpogostejši predmet, ki ga astronavti vzamejo sabo in za srečo je to poročni prsta, pogosti so tudi medaljoni s fotografijo svojih najdražjih, pest kovancev, tudi zastave svoje države.

Neka astronavtka, ki je sicer tudi glasbenica, je v vesolje leta 2007, ponesla del notnega zapisa Beethovnove Ode radosti, ki so ji ga podarili pri bostonskem simfoničnem orkestru. A to ni bila prva glasba v vesolju. Leta 1977 so v vesolje poleteli številni zvoki, značilni za Zemljo (šumenje morja, padanje dežja, tudi oglašanje številnih živali, celo zvok matere, ki poljublja otroke). Prav tako pa je v vesolju »mogoče slišati« pozdrave v kar 55 različnih jezikih ter nagovor tedanjega ameriškega predsednika Jimmyja Carterja.

Kaj pa je odnesla v vesolje Sunita Williams, ameriška astronavtka indijsko-slovenskega rodu? Za kosilo je na Mednarodni vesoljski postaji jedla kranjsko klobaso, ki ji jo je za božič poslala njena teta.

Na Luni so »igrali« tudi golf!

Astronavt Alan Shepard je v vesolje odnesel tudi palico za golf in dve žogici, nato pa na Luni »uprizoril« igro golfa. Fotografija, ki je nastala tistega dne, leta 1972, velja za eno najbolj znanih fotografij iz obdobja prvih poletov na Luno.

Verjetno poznate veliko filmov, ki se dogajajo v vesolju oziroma so kakorkoli povezani z nadnaravnim. Ena izmed najbolj znanih zgodb je gotovo zgodba o Luke Skywalkerju iz Vojne zvezd. V vesolje je tako romalo tudi njegovo držalo svetlobnega meča, ki so simbol vseh delov Vojne zvezd.

Še ena znana vesoljska zgodba so Zvezdne steze in avtor teh zgodb Gene Roddenberry si je zaželel, da bo po njegovi smrti del njegovega pepela poslali v vesolje. To se je leta 1992 tudi zgodilo.

V vesolju tudi igrače!

Na Mednarodni vesoljski postaji so leta 2012 pristale tudi legokocke iz katerih so sestavili vesoljsko postajo. Eno leto prej pa so v vesolje romale tudi tri plastične legofigurice: ena je predstavljala rimskega boga Jupiterja, druga njegovo ženo Juno in tretja astronoma Galilea Galileja.

Prav tako je na Mednarodno postajo odpotovala figurica iz filma Svet igrač in plastični Buzz je na postaji preživel kar 450 dni. Ko se je vrnil, so mu v zabaviščnem parku Disneyland pričarali veličasten sprejem.

Prva žival v vesolje je psička Lajka

Glasba, hrana, pepel, igrače… v vesolje pa ne potujejo samo ljudje, ampak tudi živali.

Marsikatera žival je že doživela polet v vesolje: miši, podgane, bolhe, ščurki, tudi želve, pajki in opice. Posebna potnica je bila psička Lajka, saj velja ne le za prvo žival v vesolje, temveč tudi za prvo živo bitje, ki je tja poletelo leta 1957 in preživelo 6 dni.

Prav posebno mesto v vesolju pa ima še ena žival. To je mikroskopsko  majhno bitje imenovano počasnik, ki so ga v vesolje poslali leta 2008. To je žival, ki se lahko prilagodi v kakršnem koli okolju. Ko je počasnik pripotoval nazaj, je bil povsem zdrava žival.