Cvetna nedelja

29. 3. 2015

Danes je zadnja nedelja pred veliko nočjo, imenujemo jo tudi cvetna nedelja. Krščanski verniki danes v cerkve prinašajo šope ali butare, povezano pomladansko zelenje, kar je razširjeno po Evropi že od 9. stoletja dalje.

S cvetno nedeljo se začne neposredna priprava na veliko noč, ki je največji krščanski praznik. V velikem tednu je katoličani spreminjajo zadnjih dni Jezusovega zemeljskega življenja. Na cvetno nedeljo se verniki spomnijo na Jezusov prihod v Jeruzalem. Takrat so ljudje lomili oljčne veje in jih postlali kot preprogo pred Jezusom Kristusom, ko je ta na osli prihajal v mesto.

Blagoslov zelenja

Verniki k blagoslovu prinašajo v šope ali butare povezano pomladansko zelenje, ponekod dodajajo tudi oblance pisanih barv. Butare so vseh oblik in velikosti, največjo v Sloveniji so leta 1999 izdelali so člani društva Presmec iz Dolgih Njiv pri Voličini. Visoka je bila 304 metre. Na Ljubnem ob Savinji pa izdelujejo ljubenske potice, kjer pa namesto šopov zelenja prebivalci iz rastlinja izdelajo različne predmete, ki so povezani z versko simboliko ali pa z vsakodnevnim in prazničnim življenjem ljudi. 

Cvetno nedeljo poznajo tudi v drugih verskih skupnostih V Evangeličanski cerkvi na Slovenskem simbol zelenja na cvetno nedeljo sicer ne blagoslavljajo. Pripravljene oljčne vejice bodo verniki iz cerkva ponesli v domove.

PP