Danes ponoči premaknemo uro

28. 3. 2015

Zemlja je ob različnih letnih časih bolj ali manj oddaljena od Sonca. Poleti je zemlja na našem delu sveta nagnjena bližje soncu zato imamo takrat več svetlobe kakor pozimi.


Pred več kot sto leti so tako različni znanstveniki ugotavljali, da bi morali dnevno svetlobo bolje izkoristiti. Če bi ljudje vstajali s soncem in šli spat šele, ko sonce zaide, bi privarčevali pri energiji. Dnevno svetlobo bi izkoristili tako, da bi za eno uro podaljšali dan, in tako kasneje prižgali luči.

Oktobra, ko se začne dan krajšati, premaknemo urine kazalce za eno uro nazaj, čemur pravimo premik na zimski čas. Marca, ko se začne dan daljšati, je obveljalo pravilo, da premaknemo urine kazalce za eno uro naprej, temu rečemo premik na poletni čas. To pravilo je sprejela skoraj polovica držav na svetu.

Slovenci smo začeli uro premikati leta 1983. Da pa vsako zadnjo nedeljo v marcu premaknemo uro za eno uro naprej in vsako zadnjo nedeljo v oktobru za eno uro nazaj, smo dokončno določili leta 2006. Zadnjo nedeljo v oktobru s premikom kazalcev za eno uro nazaj ponovno preidemo nazaj na uradni čas.

Sicer pa o tem tudi v enem od predlanskih Infodromov.