Katastrofa na Balkanu

18. 5. 2014

Površina poplavljenih območji v državah Srbija, Bosna in Hercegovina in Hrvaška je zdaj večja od površine Slovenije. Vzrok za poplave je močno deževje. V nekaj dneh je padlo toliko dežja kot ga po navadi v treh mesecih. Umrlo je najmanj 44 ljudi.

Srbsko mesto Obrenovac je pod vodo. Oddaljeno je približno 36 kilometrov od središča Beograda, glavnega mesta Srbije. Voda naj bi tam odnesla najmanj 20 življenj, še vedno pa je ogroženih več kot milijon ljudi. Visoka voda zdaj potuje proti glavnemu mestu Srbije, Beogradu, ki leži na sotočju Save in Donave. Nevarnost poplav v prestolnici bo trajala še jutri.

Iz Beograda sicer poročajo, da se je nivo vode znižal za pol metra, zaradi česar bo mogoča hitrejša evakuacija. Poleg Obrenovca, ki je popolnoma pod vodo je tudi drugod voda dosegla že drugo nadstropje stavb. Ogrožena sta tudi mesti Šabac in Sremska Mitrovica. Za zdaj to mesto uspešno varujejo nasipi, a vprašanje koliko časa še.

Evakuirali so že 20 tisoč ljudi, več kot 3 000 jih je našlo zatočišče v Beogradu. Še vedno pa ljudje prosijo za pomoč s pitno vodo, hrano in zdravili.

Razmere kritične tudi v Bosni in Hercegovini

Poplave v tej državi ogrožajo predvsem kraje ob narasli Savi. Obstaja pa tudi nevarnost premikanja nekaterih minskih polj.
Tudi v Bosni in Hercegovini poročajo o smrtnih žrtvah.

Kako lahko pomagaš?

Rdeči križ Slovenija  poziva na pomoč. Najbolje, da obiščeš njihovo spletno stran, kjer najdeš vse potrebne informacije.

Pomoč je začela zbirati tudi Slovenska karitas. Ljudem primanjkuje predvsem hrana, pitna voda, topla oblačila, peči za ogrevanje, higienski pripomočki. Več informacij, tukaj

Pomoč zbira tudi humanitarno društvo Adra Slovenija in Srbski kulturni center Danilo Kiš. Zbirajo ustekleničeno vodo, konzervirano hrano, mleko v prahu, hrano za dojenčke, plenice za enkratno uporabo, oblačila, sredstva za higieno, agregate… Za več informacij, pa poglej tukaj.

Na pomoč pozivata tudi košarkarska zvezdnika Raši Nesterović in Goran Dragić. Sredstva se zbirajo tudi v velenjskem dijaškem domu in v tamkajšnji občini, pa na Gorenjskem v Kulturnem društvu Brdo Kranj. Prav tako pa hrano, zdravila in higienske pripomočke zbira Mladinski center BIT v Črnomlju.