Letalska nesreča v Alpah

25. 3. 2015

Vzhodno od kraja Digne-les-Bains v francoskih Alpah, približno 150 kilometrov severovzhodno od Marseilla, je letalo trčilo v težko dostopno gorato območje.


Osemnajst minut naj bi izgubljalo višino in med tem naj posadka ne bi poslala klica na pomoč.    

Nesreča se je zgodila med poletom, kar je neobičajno, saj se večina nesreč zgodi med vzletanjem in pristajanjem. Na letalu naj bi bilo največ Špancev in Nemcev. Med potniki je bila tudi skupina 16-ih nemških šolarjev z dvema učiteljema iz šole v mestu Haltern v Nemčiji. Ljudje so se že včeraj zbirali pred šolskim poslopjem in prižigali sveče.  

Preživelih ni, žrtve pa bodo verjetno iskali več dni. Zakaj se je nesreča zgodila, bodo ugotavljali nemški in francoski preiskovalci, ki so že našli eno izmed črnih skrinjic, v kateri so posnetki pogovora v pilotski kabini.    

To naj bi bila prva letalska nesreča katerega izmed evropskih nizkocenovnih letalskih prevoznikov. Airbus A320 velja za eno najvarnejših letal. To je tudi najhujša letalska nesreča na francoskih tleh po letu 1981, ko je letalo predhodnice slovenske letalske družbe Adria Airways strmoglavilo na Korziki. Vseeno pa še vedno velja, da je letalski prevoz najvarnejši način potovanja, saj se pri tem zgodi najmanj nesreč glede na število prepeljanih potnikov.

RK