Končana tudi sezona alpskega smučanja

22. 3. 2015

V francoskem Maribelu se je danes odvil še zadnji veleslalom v letošnji sezoni in Avstrijka Anna Fenninger je bila boljša od naše super šampionke.

Tina Maze je dokazala, da še vedno odlično smuča veleslalom, a žal je bila Fenningerjeva preprosto boljša. Veliki kristalni globus je šel v roke mladi Avstrijki, a kapo dol tudi naši Črnjanki, ki ostaja in bo verjetno še dolgo ostala najboljša smučarka naše dežele.

Uspehi Tine Maze

Prvo zmago v svoji karieri je Tina Maze osvojila v letu 2003 v Söldnu, ko je imela 20 let. Tisto leto je v skupnem seštevku končala na 38. mestu.

Prvo smukaško zmago je dosegla pet let kasneje v St. Moritzu, takrat je bila to tudi prva ženska smukaška zmaga za Slovenijo.

Potem je prišlo leto 2010 in Olimpijske igre v Kanadi, kjer je nosila slovensko zastavo ter osvojila srebrni medalji v veleslalomu in superveleslalomu. Nato pa sezona podiranja rekordov. V začetku sezone je do novega leta 2013 kar enajstkrat stala na stopničkah. Podrla je tudi rekord v številu osvojenih točk v skupnem seštevku, zbrala jih je kar 2180. Prav tako je podrla rekord v stopničkah v koledarskem letu, ko je bila kar devetnajstkrat med najboljšimi tremi.

Na svetovnem prvenstvu leta 2013 je Črnjanka prejela zlato v superveleslalomu ter srebro v superkombinaciji in veleslalomu.

Odlično je bilo tudi v Sočiju na zadnjih olimpijskih igrah, ko je v smuki osvojila zlato medaljo, ki je hkrati tudi prva zlata medalja za Slovenijo na zimskih olimpijskih igrah. Uspeh je dopolnila še z zlato medaljo na veleslalomu.

Ni, kaj, kapo dol, draga Tina!

PP